Як уникнути шахрайства при оренді квартири: поради експерта Назад

Як уникнути шахрайства при оренді квартири: поради експерта

Декілька порад від перевіреного експерта DOM.RIA про те, як не натрапити на аферистів при оренді нерухомості.

Експертка з нерухомості з понад 10-річним досвідом адвокатської діяльності Оксана Яринич розповіла, як в умовах воєнного стану безпечно винайняти житло. Запис розмови дивіться на YouTube-каналі DOM.RIA.

 
Як безпечно орендувати квартиру на тривалий термін


1. Перегляньте документи на право власності

Це може бути договір дарування, купівлі-продажу, свідоцтво на спадщину, витяг з Державного реєстру речових прав не нерухоме майно тощо. Оскільки під час воєнного стану Держреєстр не працює, перевірити достовірність цих документів вкрай складно.

По можливості запросіть на перегляд квартири нотаріуса або компетентну особу, щоб зрозуміти чи дійсно людина, в якої ви хочете орендувати житло, має документи на нерухомість.

2. З'ясуйте, хто власник

Обов'язково перевірте документи тієї людини, яка вам здає нерухомість. Досить багато власників виїхали закордон, тому житло здають їх рідні. Якщо ця людина є «посередником», зв'яжіться з власником через відеодзвінок, та попросіть надіслати паспорт в месенджері.

Трапляються випадки, коли нерухомість здається в суборенду. Тобто орендар передає орендований ним об'єкт у користування іншій особі. Наприклад, власник здав квартиру довгостроково одній особі, а та — здала подобово комусь іншому. Якщо ж первинний орендар перездав квартиру без згоди власника, це може бути кваліфіковано як шахрайство. Власник може попросити вас з'їхати у будь-який момент.

3. Не перераховуйте завдаток, поки не зайдете у квартиру 

Якою б привабливою не була пропозиція і ціна, не перераховуйте жодних коштів, поки не побуваєте у квартирі та не оглянете її. Одна з поширених шахрайських схем, коли аферисти наживаються на завдатках. 

Люди дзвонять за номером в оголошенні, а шахраї задають кілька правдоподібних питань: скільки проживатиме людей, чи є в них діти і тварини, на який період тощо. Все виглядає так, наче власник дійсно розглядає варіант поселити сім'ю у свою квартиру.

Після цього власник повідомляє, що в нього є ще інші претенденти на оренду, і наполягає скинути йому завдаток, щоб впевнитись у намірах цих людей. Довірливі орендарі надсилають кошти, а «власник» перестає виходити на зв'язок.  

4. Натрапили на афериста? Зробіть максимальний розголос 

В умовах воєнного стану складно себе застрахувати. Під час війни з'ясовувати відносини в правовому полі просто не на часі. Якщо ви все ж натрапили на шахрайську схему, зробіть максимальний розголос в соціальних мережах та ЗМІ.

Зверніться до ріелтора, щоб попередити інших людей про небезпеку. Як правило, ріелтори працюють напряму з власниками. До того ж, ріелтори тісно комунікують між собою у закритих спільнотах. Якщо є недобросовісний власник, ріелтори зроблять його відомим у своєму професійному колі і не будуть з ним співпрацювати.

5. Обирайте житло через ріелтора 

З уважністю обирайте ріелтора для співпраці. Якщо ви знайшли оголошення в соціальних мережах, перегляньте персональну сторінку ріелтора: як він комунікує з людьми, як довго працює, пошукайте відгуки про нього і лише тоді довіряйте йому вибір квартири.

Якщо ви знайшли оголошення на DOM.RIA, ознайомтеся з інформацією про ріелтора на сторінці пропозиції. Скільки часу він працює з DOM.RIA, чи має статус «Перевірений ріелтор», або ж він працює в агентстві нерухомості зі статусом «Перевірене агентство» тощо.

На DOM.RIA можна обрати фахівця за рейтингом серед перевірених ріелторів міста, у якому вас цікавить оренда.

6. Укладіть договір оренди

Укладіть будь-який письмовий договір оренди, зробіть ксерокопію паспорта і перевірте необхідні документи. Адже це в першу чергу є письмовим підтвердженням. Якщо раптом ви натрапили на шахраїв, то в майбутньому зможете поширити цю інформацію, спираючись саме на ці документи.

 
Як безпечно винайняти житло подобово

Для подобової оренди пані Оксана радить звертатися до профільних сайтів, які беруть на себе відповідальність перевірки власника. Наприклад, це можуть бути сервіси Booking та Airbnb. Обов'язково читайте відгуки про апартаменти, які плануєте винайняти. Уникайте тих, які не мають відгуків, або мають низький рейтинг.

 
Як заощадити на оренді

Великі міста на заході України переповнені, тому знайти житло за розумні кошти складно. Пані Оксана рекомендує їхати у районні центри, передмістя і села. Шукати житло в селах складніше, оскільки люди не розміщують оголошень в інтернеті. Але таким чином можна знайти більше варіантів для проживання за прийнятні кошти. 

 
Чи беруть ріелтори комісію під час війни

За словами пані Оксани, у Львові від початку воєнних дій близько 80% ріелторів не брали комісію за свої послуги. Щоб допомогти переселенцям з регіонів, де ведуться активні бойові дії, більшість ріелторів працювали безкоштовно. 

Сьогодні, через місяць війни, ріелтори частково почали брати комісію з платоспроможних людей. Однак, якщо людям вдалось виїхати із зони активних бойових дій лише з документами і без речей, порядні ріелтори оплату за послуги з них не братимуть. 

Комментарии (3)

Добавить комментарий к статье
Ліза Назарук | 13:56, 10 нояб. 2023

ШАХРАЙ Олександр Багнюк!!!!

Ліза Назарук | 13:56, 10 нояб. 2023

Будьте обережні, не скидайте кошти!

Ліза Назарук | 13:56, 10 нояб. 2023

ОЛЕКСАНДР БАГНЮК!!! Ш А Х Р А Й